Zaćma
Zaćma, zwana również kataraktą, to częściowe lub całkowite zmętnienie soczewki oka, powodujące stopniowe pogarszanie się ostrości widzenia i prowadzące do całkowitej utraty wzroku.
Objawy zaćmy
Zaćma może dotyczy jednego lub obydwu oczu. W przypadku zmian związanych z wiekiem, najczęstszymi symptomami choroby są:
- postępujące zamglenie widzenia, pogorszenie ostrości wzroku
- zaburzenia w ocenie odległości,
- wyraźne pogorszenie widzenia w jasnym świetle,
- szybkie męczenie się oczu,
- zniekształcone widzenie przedmiotów
- zez lub oczopląs (u dzieci)
- zaburzenia równowagi, problemy z poruszaniem i wykonywaniem codziennych czynności.
Typy i przyczyny zaćmy
Wśród wielu typów schorzenia, najpowszechniejszą odmianą jest zaćma starcza, związana z wiekiem i występująca głównie u osób po 60. roku życia, ale w kontekście przyczyn mówi się też o zaćmie następowej, będącej konsekwencją innych chorób (cukrzyca, tężyczka, galaktozemia), zaćmie pourazowej, która pojawia się na skutek mechanicznych urazów gałki ocznej lub działania czynników termicznych, oraz zaćmie powikłanej, współwystępującej z innymi przewlekłymi chorobami oczu (jaskra, retinopatia, przewlekle zapalenie spojówek).
Leczenie
Jedyną metodą przywrócenia prawidłowego widzenia w przypadku rozwiniętych zmian jest zabieg polegający na usunięciu części zmętnionej soczewki i zastąpieniu jej sztuczną. Obecnie powszechnie stosuje się fakoemulsyfikację, czyli bezbolesną procedurę laserowego rozbijania zmętnionej masy zaćmowej.
Jeśli nie współistnieją inne choroby oka, operacyjne usunięcie zaćmy daje dobre rokowania, a nieleczenie w każdym przypadku może prowadzić do całkowitej ślepoty.
Profilaktyka
W profilaktyce zaćmy obowiązują wszelkie zasady dbałości o zdrowie oczu, czyli ochrona przed promieniowaniem UV, unikanie kontaktu z dymem papierosowym oraz dieta obfitująca w witaminy A, C i E, przeciwutleniacze, cynk i selen.
W jadłospisie nie powinno zabraknąć zatem owoców jagodowych, kiwi, wiśni, orzechów, pestek słonecznika, pomidorów, papryki, dyni, kiełków pszenicy, moreli i zielonych warzyw.
zgłoś treść posta- Odpowiedz
zgłoś treść posta- Odpowiedz
zgłoś treść posta- Odpowiedz
zgłoś treść posta- Odpowiedz
zgłoś treść posta- Odpowiedz
zgłoś treść posta- Odpowiedz
zgłoś treść posta- Odpowiedz
zgłoś treść posta- Odpowiedz
zgłoś treść posta- Odpowiedz
zgłoś treść posta- Odpowiedz
zgłoś treść posta- Odpowiedz
zgłoś treść posta- Odpowiedz
zgłoś treść posta- Odpowiedz