Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Zakwaszenie organizmu - jak go uniknąć

W naszym organizmie panuje równowaga pomiędzy odczynem zasadowym a kwaśnym. Zbyt duże zakwaszenie może być niebezpieczne w skutkach, dlatego warto wiedzieć, jak go uniknąć.

Współczynnik pH, czy miara stopnia zakwaszenia organizmu, wynosi we krwi zdrowego człowieka ok. 7,3. Ma więc lekko zasadowy odczyn (pH poniżej 7 oznacza odczyn kwaśny; powyżej - zasadowy). Wartość ta jednak często ulega wahaniom na skutek diety i produktów przemiany materii, schorzeń takich jak: nadciśnienie, cukrzyca, osteoporoza, miażdżyca, nowotwory, zwyrodnienia stawów czy dyskopatie.

Objawy zakwaszenia organizmu:

  • pogorszenie samopoczucia
  • przewlekłe zmęczenie
  • problemy z cerą (wypryski)
  • cellulit
  • ból mięśni
  • zaparcia, biegunki, wzdęcia
  • rozdrażnienie

Jak przywrócić równowagę:

Organizm zakwaszają w dużym stopniu:

  • mięso i tłuszcze, a także sery, chleb, jajka, śmietana i twaróg, polerowany ryż, soczewica, orzechy i masło, coca-cola
  • stres i szybkie tempo życia
  • alkohol, kofeina i nikotyna

Aby zmniejszyć zakwaszenie organizmu należy więc przede wszystkim zmienić dietę. Powinny się w niej znaleźć owoce i warzywa oraz mleko, natomiast należ z diety wyeliminować w.w. zakwaszające organizm produkty. Jak najczęściej staraj się też jadać produkty o odczynie zasadowym, czyli zioła, ziarna, miód, margarynę, ocet i dżemy. Pij wodę mineralną i soki warzywne. Dużo się ruszaj na świeżym powietrzu. Dzięki większemu dopływowi tlenu do płuc, organizmowi łatwiej będzie utrzymać właściwe pH.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. zasadowy (Gość)

    totalna ignorancja! odkwaszanie organizmu nie ma nic wspolnego z zasadowoscią samych produktów!! a tak na marginesie-ocet jest KWASEM, a produkty mleczne, jako odzwierzęce, zakwaszają.

  2. zakwaszenie (Gość)

    po prostu wodą alkaliczną najprościej usunąć - info na zdrowawoda.info

  3. agata34 (Gość)

    Mleko ?? ? Dżemy ?? ? Chyba poszaleliście. Poczytajcie trochę czegokolwiek w temacie, zanim spłodzicie coś od siebie, bo szkody ludziom narobicie :/

  4. RaDeK (Gość)

    >>Pij mleko, a będziesz kaleką

  5. wyborca (Gość)

    Niestety przedmówcy mają częściowo rację ... odkwaszanie organizmu polega na tym by PRODUKTY przemiany materii były zwiazkami zasadowymi, a nie produkty w sensie tego co dostarczamy. Np mleko : jeśli w organiźmie jest zbyt mało witaminy C to następują w jelicie procesy gnilne których efektem jest pojawienie się związków o odczynie kwaśnym. Do odkwaszania najlepsze są produkty zawierające dużo potasu ( banany, rodzynki , warzywa - ale nie z octem   ;) )

POLECAMY