Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Zalety klarowanego masła

Mówią na nie ghi, ghee, a nawet złoty eliksir zdrowia. Masło klarowane, w przeciwieństwie do tradycyjnego tłuszczu, jest nie tylko smaczniejsze, ale również nieporównywalnie zdrowsze.

Ghi to tłuszcz zwierzęcy wytwarzany przez długotrwałe gotowanie na niewielkim ogniu i usuwanie osadów z tradycyjnego masła. W Indiach uważany jest za szlachetny i poza kulinariami używa się go też w medycynie ajurwedyjskiej i do celów sakralnych. Wszechstronność, walory smakowe i liczne właściwości lecznicze sprawiają, że masło klarowane coraz częściej gości w polskich domach, nie tylko tych należących do słynnych szefów kuchni i dietetyków.

Zalety w kuchni

  • Doskonały tłuszcz do smażenia- Masło klarowane cechuje się bardzo dobrą palnością, nie rozpryskuje się, nie dymi i nie przypala. Jego struktura chemiczna po rozgrzaniu jest również stabilniejsza niż w przypadku oleju.
  • Długi okres przydatności do spożycia - Masło klarowane jest niezwykle trwałe - w lodówce przetrwa nawet do pół roku. Przechowuj je w zamkniętym pojemniku i zadbaj, by do środka nie dostały się żadne inne płyny.
  • Niebywały smak – Ghee ma bardzo intensywny smak i aromat. Wystarczy odrobina i potrawie nie będzie można się oprzeć.

Fot. reluctantgourmet.com Fot. reluctantgourmet.com

Właściwości zdrowotne

  • Trawi się łatwiej niż tradycyjne masło i oleje roślinne
  • Działa przeciwzapalnie
  • Przywraca równowagę w organizmie – lekarze ajurwedyjscy używają eliksiru niemalże do wszystkiego – od odmładzania skóry po regulowanie gospodarki hormonalnej.
  • Zwiększa elastyczność tkanki łącznej – dzięki temu cieszy się ogromną popularnością wśród joginów.
  • Dodaje wigoru – w tradycji azjatyckiej, ghi wzmaga tzw. Ojas, czyli wigor I energię życiową, przez co wspomaga system immunologiczny i przedłuża życie.
  • Wspomaga trawienie i przyspiesza metabolizm – według medycyny ajurwedyjskiej, masło klarowane wzmaga agni, wewnętrzny trawiący ogień, od którego zależy sprawność metaboliczna organizmu.
Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. Mirka (Gość)

    W końcu jakiś zdrowy tłuszcz!