Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Zalety oślego mleka

Kleopatra nie wyobrażała sobie bez niego swoich codziennych zabiegów kosmetycznych. Dziś mleko ośle staje się przedmiotem coraz większego zainteresowania środowiska medycznego.

W badaniach przeprowadzonych na Uniwersytecie w Neapolu porównano działanie mleka krowiego i oślego w zakresie diety i zdrowia. Naukowcy odkryli między innymi, że ośli produkt zawiera mniej tłuszczu i jest pożywniejszy niż najpopularniejsze w tej chwili mleko krowie. Choć dostarczają mniej więcej tyle samo energii, mleko ośle powoduje mniejszy przyrost wagi ze względu na właściwości przyśpieszające metabolizm.

To jednak nie wszystkie jego zalety. Eksperymenty wykazały też, że dzięki zawartości obniżających cholesterol kwasów tłuszczowych, ośle mleko stanowi naturalną ochronę serca. Gryzonie, którym podawano ośle mleko, wykazywały niższy poziom trójglicerydów i znacznie mniejsze obciążenie systemu metabolicznego.

Wcześniejsze badania wykazały również wyższość mleka oślego nad sojowym, a także nad preparatami dla niemowląt. Wysoka zawartość laktozy nie tylko nadaje mu delikatnie słodkawy smak, ale też sprzyja lepszemu wchłanianiu wapnia, fosforu i magnezu, co ma bezpośredni wpływ na mineralizacje kości u noworodków.

Mleko ośle jest też dużo bardziej zbliżone do ludzkiego pod względem zawartości alergizującej kazeiny, stanowi więc doskonała alternatywę dla dzieci uczulonych na mleko krowie.

Niestety, ze względu na spore ograniczenia w pozyskiwaniu, mleko ośle prawdopodobnie pozostanie produktem niszowym.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość