Zatrucie pokarmowe
Zatrucie pokarmowe to stan zapalny przewodu pokarmowego wynikający ze spożycia pokarmu lub przyjęcia płynów zawierających substancje chorobotwórcze i objawiający się ostrym nieżytem żołądkowo-jelitowym.
Najczęstszymi przyczynami zatruć pokarmowych są bakterie (głównie Campylobacter jejuni, Salmonella i Escherichia coli O157:H7), ale również bakteryjne endotoksyny, wirusy, grzyby i pasożyty.
Większość zachorowań wiąże się z nieodpowiednim przygotowaniem jedzenia i zaniedbaniami w zakresie higieny osobistej: gotowaniem zbyt krótko lub w zbyt niskiej temperaturze, spożywaniem niemytych warzyw i owoców oraz nieświeżych pokarmów, źle zakonserwowanych domowych przetworów,nieodpowiednim przechowywaniem żywności.
Do zatruć pokarmowych najczęściej dochodzi latem (drobnoustroje mnożą się w wysokich temperaturach), zwłaszcza w sezonie urlopowym, gdy częściej jemy poza domem, a zmiany klimatu i długie godziny spędzone w podróży dodatkowo obciążają układ odpornościowy.
Objawy zatrucia pokarmowego
Objawy mogą mieć różne nasilenie i utrzymywać się nawet do kilku dni. Najczęściej są to:
- silny, skurczowy ból brzucha,
- słyszalne kruczenia jelit,
- brak apetytu,
- nudności,
- wymioty,
- biegunka,
- czasami gorączka i dreszcze
Chcąc uniknąć zatruć pokarmowych, powinno się przestrzegać zdroworozsądkowych zasad higieny:
- myć ręce przed i po przyrządzeniu posiłku;
- podgrzewać potrawy do temperatury powyżej 65 st.C;
- posiłki spożywać bezpośrednio po przygotowaniu;
- żywność przechowywać w niskiej temperaturze;
- nie dopuszczać do rozmrożenia i ponownego zamrożenia produktów;
- w lodówce wyznaczyć specjalne miejsce do przechowywania surowych mięs, ryb i jaj, tak by nie stykały się z innymi produktami;
- jaja przed spożyciem zawsze myć ciepłą wodą i poddawać obróbce termicznej,
- w kuchni używać plastikowych desek do krojenia, (drewniane są siedliskiem bakterii);
- nie spożywać potraw niedogotowanych, niedopieczonych;
- latem nie spożywać surowych jaj, tatara, sałatek z majonezem domowej roboty;
- nie pić nieprzegotowanej wody z kranu lub studni;
- mięso kupować w sklepie lub bezpośrednio od rzeźnika;
- w barach i restauracjach zwracać uwagę na zapach, higienę i wygląd personelu.
Postępowanie
Podstawą w przypadku wymiotów i biegunki jest obfite nawadnianie, najlepiej łagodnymi nektarami lub wodą z odrobiną cukru i lekkostrawna dieta (zupa z marchwi, kleiki,ewentualnie banany, sucharki, jajko na miękko) z bezwzględnym zakazem spożywania ostrych przypraw, tłustych mięs i mleka.
Spora cześć zatruć mija samoistnie, ale jeśli objawy nasilają się, w stolcu pojawia się krew, silne wymioty uniemożliwiają spożywanie płynów, a biegunka prowadzi do skrajnego osłabienia, należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem.
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta