Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Zdrowa goryczka

Warzywa, owoce i zioła zawierające gorycze korzystnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Warto pamiętać o nich komponując swoją dietę.

Gorzkie warzywa czy owoce, tj. cykoria czy grejpfrut nie mają wielu zwolenników. O wiele bardziej niż wytrawne potrawy smakują nam te o łagodnym smaku. A szkoda, bo substancje zawarte w gorzkich produktach korzystnie działają na nasz organizm, regulują produkcję soków żołądkowych i żółci, wspomagając trawienie. Zakwaszają też nasz organizm, poprawiają wygląd cery, dają szybkie uczucie sytości i odchudzają. Po gorzkiej przekąsce zjemy mniej, a mimo to nie będziemy odczuwać głodu.

Warto sięgać po:

  • endywię - sałatę o gorzkim smaku
  • karczochy - zawierają dużo witaminy C
  • grejpfruty - to skuteczny środek odchudzający
  • radicchio - to krucha, czerwona sałata, której smak i kolor wzbogaci każdą
    sałatkę
  • lubczyk - zioło, które jest doskonałym dodatkiem do zup (ma smak maggi)
  • rukola - oprócz goryczki daje się odczuć jej orzechowy smak
  • czarna herbata - jej goryczkę możemy złagodzić mlekiem
  • majeranek - popularna przyprawa, doskonale wzbogaca smak mięs, kiełbas, ziemniaków, pobudza trawienie
  • cykoria - pod wpływem światła zielenieje i robi się bardzo gorzka, jasna jest łagodniejsza w smaku
  • ziołowe nalewki - robione domowymi sposobami z gorzkich ziół wspomagają trawienie
Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość