Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Zdrowsza dieta to niższe koszty leczenia na starość

Według naukowców z Northwestern University w Chicago, aby mniej płacić za opiekę zdrowotną i lekarstwa na starość, wystarczy przejść na zdrowszą dietę już w średnim wieku.

Nie od dziś wiadomo, że zdrowa dieta, ograniczenie palenia i wzrost aktywności fizycznej mogą ograniczyć ryzyko śmierci z powodu chorób serca, udaru mózgu i raka w starszym wieku. Badania amerykańskich naukowców dowodzą jednak również, że zmiana stylu życia pociąga za sobą ekonomiczne konsekwencje - obniżenie kosztów leczenia na starość.

Badania przeprowadzono na 1 tys. 70 mężczyznach w wieku 40-55 lat, którzy nie chorowali dotąd na serce. Wszyscy byli pracownikami Chicago Western Electric Company w latach 1957-58. W badanej grupie zebrano dane na temat ilości spożywanych warzyw i owoców przez każdego uczestnika w roku 1959. Po 25 latach oceniano roczne koszty ich leczenia.

Okazało się, że mężczyźni o wysokim spożyciu warzyw mieli najniższe roczne wydatki na leczenie - około 11,4 tys. dolarów i najniższe wydatki na leczenie chorób układu krążenia, podczas gdy koszt leczenia osób z grupy o najniższym spożyciu warzyw wynosił 14,6 tys. dolarów.

Wyniki te nie uległy zmianie nawet po uwzględnieniu czynników zwiększających ryzyko chorób serca, jak wiek, otyłość, poziom cholesterolu, ciśnienie krwi, palenie i inne.

Naukowcy przekonują więc - "Nasze odkrycie dowodzi, ze zwiększenie ilości zjadanych owoców i warzyw w średnim wieku, może wpływać nie tylko na lepsze zdrowie w przyszłości, ale też znacznie obniża koszty opieki zdrowotnej w starszym wieku". To szczególnie istotne w obliczu postępującego starzenia społeczeństw krajów rozwiniętych.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość