Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Ziemniaki obniżają ciśnienie

Większość piewców zdrowego trybu życia wzdraga się na samą myśl o ziemniakach. Zupełnie niesłusznie. Obwiniany o epidemię otyłości w Stanach Zjednoczonych, ziemniak sam w sobie nie tylko nie tuczy, ale może też okazać się pomocny w walce z nadciśnieniem.

W badaniu przeprowadzonym na Uniwersytecie Scranton wzięła udział niewielka grupa osób - w większości otyłych - cierpiących na nadciśnienie. Uczestnikom dwa razy dziennie podawano 6-8 niewielkich ziemniaków ze skórką, przyrządzonych w kuchence mikrofalowej. Po miesiącu ziemniaczanej diety wartości ciśnienia skurczowego i rozkurczowego spadły odpowiednio o 3.5% i 4.3%. Ponadto, u badanych nie odnotowano wzrostu wagi i poziomu cholesterolu.

W badaniu użyto bogatych w antocyjany ziemniaków fioletowych. Autorzy twierdzą jednak, że inne gatunki spełniłyby podobną rolę. Kluczem jest nie tyle odmiana ziemniaka, co sposób jego przyrządzenia. Przygotowanie w mikrofalówce pozwala na zachowanie najistotniejszych wartości odżywczych, które mogą odpowiadać za właściwości regulujące ciśnienie.

Oczywiście niewielka skala badania nie pozwala na generalizację wyników. Warto jednak uświadomić sobie, że nawet najzdrowszy produkt można zmienić w bombę kaloryczną nieodpowiednim przyrządzeniem i podaniem.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość