Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Zioła na gorączkę

Niestety leki obniżające gorączkę często jednocześnie podrażniają żołądek. Nie wszystkie osoby mogą zażywać leki z salicylanami. W takiej sytuacji na ratunek przychodzą zioła, są łagodne, a równie skuteczne.

Okres jesienno zimowy i wczesna wiosna to pory roku, w których nie trudno o przeziębienie. Gorączka pomaga pokonać wirusy i bakterie, ale kiedy jest za wysoka lub długo się utrzymuje, jest niebezpieczna, gdyż zaburza wiele procesów zachodzących w organizmie. Wysoka gorączka jest wyczerpująca i powoduje złe samopoczucie, ponadto przyspiesza oddech i puls, co z kolei jest groźne w przypadku chorób układu krążenia. Dlatego też gdy temperatura zbliża się do 39 stopni należy zacząć ją obniżać.

Wybieramy takie zioła, które nasilają wydzielanie potu, bo ten parując ze skóry obniżają temperaturę ciała.

Czarny bez:

Najcenniejszym surowcem są kwiaty i owoce. Czarny bez ma silne działanie napotne, przeciwgorączkowe, a także przeciwzapalne. Kwiaty zawierają m.in. flawonoidy, kwasy fenolowe i organiczne, garbniki, związki śluzowe. W owocach występują m.in. glikozydy antocyjanowe, kwasy organiczne, garbniki, witamina C, witaminy z grupy B i prowitamina A oraz sole mineralne.

Odwar z suszonych owoców:

1-2 łyżki suszonych owoców zalać szklanką zimnej wody i powoli podgrzewać. Gotować pod przykryciem przez 5 minut. Odstawić na 15 minut, potem przecedzić. Pić po 1/2 szklanki 2-3 razy dziennie. Polecam również picie soku z owoców czarnego bzu.

Lipa:

Kwiaty lipy zawierają flawonoidy, olejek eteryczny, związki śluzowe, kwasy organiczne, triterpeny. Kwiat lipy ma działanie napotne i przeciwgorączkowe, także uspokajające, przeciwzapalne i rozkurczowe.

Napar z lipy: łyżkę kwiatów lipy zalać szklanką wrzątku i parzyć pod przykryciem 15 minut. Przecedzić i pić 2-3 razy miedzy posiłkami.

Malina:

Owoce malin to prawdziwa skarbnica witamin, pierwiastków i kwasów organicznych. Maliny zawierają związki śluzowe, sole mineralne potasu, magnezu, wapnia, żelaza oraz witaminy C, E, B1, B2, B6. Również liście maliny są cennym źródłem garbników, flawonoidów i związków żywicowych. Zarówno owoce jak i liście skutecznie zwalczają gorączkę, mają działanie napotne, ale również przeciwbiegunkowe.

Napar z owoców: 2 łyżki suszonych owoców malin zalać szklanką wrzątku i parzyć pod przykryciem 15 minut. Pić 2-3 razy dziennie po szklance naparu. Można dodać łyżeczkę miodu.

Napar z liści: - łyżkę suszonych liści zalać 1/2 szklanki wrzątku, parzyć pod przykryciem 15 minut. Napar pić z dodatkiem soku z malin 2-3 razy dziennie.

Również nieoceniony jest sok z malin z wodą lub herbatą.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

POLECAMY