Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Zioła na trawienie

Dolegliwości trawienne to zmora coraz to szerszej grupy ludzi. Leczenie farmakologiczne nie zawsze jest skuteczne w przypadku chorób układu pokarmowego.

Silne leki podrażniają jeszcze bardziej żołądek, a niekiedy mogą bardziej zaszkodzić niż pomóc. Z pomocą przychodzą środki ziołowe - herbatki, napary, nalewki, krople.

Bylica boże drzewko - jest to krzew o wysokości 1,5 metra, pochodzi z Azji, obecnie jest uprawiany w całej Europie ze względu na wartości lecznicze. Surowcem zielarskim są szczytowe pędy zbierane w okresie kwitnienia. W starożytności i średniowieczu przypisywano roślinie magiczne działanie. Obecnie jest jednym z podstawowych surowców do produkcji leków stosowanych w schorzeniach układu trawiennego. Preparaty z bylicy zalecane są zwłaszcza na przewlekłe zaburzenia trawienia u osób starszych. Leczą również niedokwaśność, niestrawność oraz problemy z pęcherzykiem żółciowym (stały rozkurcz). Związki zawarte w bylicy działają żółciopędnie. Jednym ze znanych preparatów na bazie bylicy jest Artecholin.

Ostropest plamisty - pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Jest odmianą ostu o zielono-białych liściach i purpurowych kwiatach otoczonych kolcami. Surowcem są jego owoce. Zioła znane już od czasów biblijnych. W dawnych czasach stosowano go przy zaburzeniach trawiennych i jako lek na zarazę. Obecnie na bazie wyciągów z rośliny produkowane są środki lecznicze na zapalenie wątroby, marskość wątroby i przy zaburzeniach wydzielania żółci. Uczeni wyizolowali z ostropestu sylimarynę, która chroni wątrobę przed toksynami np. alkohol, pestycydy, metale ciężkie. Zastrzyki z sylimaryny stosowane są przy zatruciach muchomorem sromotnikowym. Jeśli w pobliżu nie ma szpitala, to podanie osobie zatrutej doustnych środków z ostropestu może uratować życie. Najbardziej znane leki z tego ziela to Liverin i Sylimarol.

Mniszek lekarski - popularny mlecz, rośnie na całej kuli ziemskiej. Do celów leczniczych wykorzystuje się korzeń, liście i kwiaty. W Europie mniszek zaczęto stosować dopiero w XV wieku jako amulet przeciw chorobom oczu, a później jako środek moczopędny i czyszczący krew. Obecnie ma o wiele szersze zastosowanie. Dobrze go pić po kuracjach antybiotykami do zregenerowania wątroby. Najczęściej stosowany jest jako środek żółciopędny. Powinny go jednak unikać osoby cierpiące na niedrożność dróg żółciowych i jelit oraz ropniak pęcherzyka żółciowego. Ze świeżych kwiatów można przyrządzać syrop przeciwkaszlowy. Mniszek lekarski można stosować w postaci soku ze świeżych liści, wywaru z suszonych korzeni, nalewki. Ciekawą propozycją kulinarną są sałatki z młodych liści. Wywar z korzeni i kwiatów ( po 2 łyżki), gotować 15 minut - pić na pół godziny przed posiłkiem - ułatwia trawienie, wspomaga leczenie niewydolności nerek.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość