Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Złudna przyjemność grillowania

Zespół nowojorskich naukowców Mount Sinai School od Medicine dowiódł, że ludzki organizm ze smażonej i grillowanej żywności absorbuje substancje, które w dużych ilościach działają niczym toksyny.

Chodzi o końcowe produkty zaawansowanej glikacji (AGE), powstałe w wyniku interakcji w żywności białka z cukrami. Zwiększona obecność AGE może powodować różnego rodzaju zapalenia, insulinoodporność, a to może prowadzić do cukrzycy, chorób naczyniowych, chroby nerek, a nawet Alzhaimera.

Smażone i grillowane potrawy – czyli produkty zaawansowanej glikacji – trudno wyeliminować z diety, ponieważ nadają one specyficzny smak i zapach, któremu trudno się oprzeć. Przez lekarzy są one nazywane złudnymi potrawami.

Chcąc dłużej cieszyć się młodością i zdrowiem, należy częściej sięgać po potrawy gotowane, w tym na parze i duszone. Już ograniczenie o połowę spożywania szkodliwych substancji może przynieść rezultaty. Będziemy mogli cieszyć się lepszym zdrowiem, dłuższym życiem, a także witalnością do późnego wieku.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. Eve (Gość)

    Chyba to i tak nic nie zmieni..."cała Polska grilluje!" to hasło długiego weekendu, pamiętacie?

  2. estela (Gość)

    To fakt. Moi sasiedzi grilluja nawet na balkonie w bloku!Zapachy sie roznosza na cale osiedle.Nie jest to przyjemne:/Zwlaszcza gdy ja akurat gotuje warzywa na parze.

  3. gonia (Gość)

    Jak ty to możesz wytrzymać! Nic nie mozesz na to poradzić? Chyba mozna ich zgłosić na policję!

  4. Iza (Gość)

    o rany! to musi byc straszne; w ogole grillowanie na balkonie i zaśmierdzanie sąsiadow to obciach! współczucia! ale brawo za warzywa na parze :) )