Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Zmodyfikowana czekolada opóźnia starzenie

Biotechnolodzy z instytutu Lyotec w Cambridge opracowali metodę pozwalającą na maksymalizację anti-agingowych właściwości czekolady.

To, że związki zawarte w czekoladzie są w stanie opóźniać proces starzenia się organizmu nikogo już nie zaskakuje. Problem w tym, że gdyby czekolada była głównym źródłem antyoksydantów w diecie, taka terapia odmładzająca z pewnością odbiłaby się na innych aspektach wyglądu i zdrowia.

Dlatego z takim entuzjazmem przyjęto odkrycie, że wzbogacenie tradycyjnej czekolady składnikiem o nazwie Coco-Lycosome zwiększa przyswajalność zawartych w czekoladzie molekuł dobroczynnych flawonoli nawet o 20 proc.

Oznacza to, że już niewielka porcja kakaowego przysmaku może dostarczyć tyle samo ochronnych antyoksydantów, co 2 regularnej wielkości tabliczki.

Fot. hozinja Fot. hozinja

Co ważne, nowa technologia w żaden sposób nie wpływa na smak i konsystencję czekolady, a produkt jest w zasadzie gotowy do dystrybucji. „Teraz nawet osoby, które nie pałają miłością do czekolady lub rezygnują z niej ze względu na wysoką kaloryczność mogą czerpać korzyści z walorów kakaowca bez kompromisów w kwestii przyzwyczajeń żywieniowych” – mówi nadzorujący badania dr Ivan Petyaev.

Specjaliści do spraw żywienia podchodzą do nowego produktu dość optymistycznie, ale nie dają się ponieść emocjom i oczekują konkretnych dowodów na jego skuteczność. Podkreślają też, że bez względu na wszystko, podstawowym źródłem flawonoli powinny wciąż być warzywa i owoce.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. Andzia (Gość)

    To jest niegłupie, ale warto pomyslec o innych słodyczach - jesli ktos dba o linie to np. moze zamiast czekolad i batoników / ciasteczek zaczac jesc sorbety. Ostatnio miałam wielkie zdziwko jak wyliczyłam z pudełka sorbetu grycana ze pełny deser z 4 duzych gałek + swiezych owocow ma około 160 kcal. tyle co nic. a do tego ma duzo błonnik i 0 glutenu :D idealne na diecie!! :D