Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Żurawina z własnego ogrodu

Żurawina zaczęła być uprawiana na plantacjach w XX wieku, w chłodniejszych rejonach Ameryki Północnej. W Europie wciąż niestety jest mało popularna jej uprawa.

Największe zasoby naturalne żurawiny w Polsce występują na obszarach Pomorza, Pojezierza Mazurskiego Podkarpacia i Lubelszczyzny. Można ją niewielkim nakładem pracy uprawiać we własnym ogrodzie.

Żurawina jest rośliną zimozieloną, wytrzymałą na mróz do 26 stopni. Wytwarza długie pędy, które powoli się ukorzeniają i wypełniają wolne miejsca w ogrodzie. Ozdobą są duże owoce (do 2 cm średnicy), dojrzewają we wrześniu i w październiku - doskonale nadają się do wyrobu soków, dżemów, konfitur i nalewek. Żurawina owocuje dosyć obficie - około 2 kg na metr kwadratowy. Najlepszym sąsiedztwem dla żurawiny w ogrodzie są: wrzosy, wrzośce, rododendrony i azalie.

Warunki uprawy

Żurawina jest rośliną światłolubną, wymagającą gleb kwaśnych i stale wilgotnych. Latem nie znosi upałów i suszy. Gleba musi być próchniczna, luźna, dostatecznie wilgotna i bardzo kwaśna (pH 3,2 - 4,5). Przygotowanie takiej gleby wymaga wymieszania w stosunku 1:1 kwaśnego torfu z trocinami z ziemią na głębokość co najmniej 20 cm. Można równocześnie dodać nawóz siarczan potasu w dawce 20 dkg na 10 m2. Najlepszym terminem przygotowania zagonu jest jesień.

Jeżeli kwasowość gleby po kilku tygodniach jest za mała, to można do gleby dodać siarkę pylistą lub granulowaną w dawce 5-10 dkg na 10 m2 (przy pH=5 wystarczy 5 dkg a przy pH=6 10 dkg siarki).

Żurawinę sadzimy wiosną, do połowy maja, w rozstawie 30 x3 0 cm. Najlepszą wodą do podlewania żurawiny jest deszczówka. Przy uprawie żurawiny najważniejszym zabiegiem jest ściółkowanie podłoża. Można użyć gruboziarnistego piasku lub trocin. Warstwa ściółki powinna być grubości 5-10 cm. Żurawinę powinno się nawozić azotem - najlepiej użyć siarczanu amonowego w dawce 1 dkg na 10 m2.

Najodpowiedniejszym terminem użycia tego nawozu jest kwiecień. Można też użyć specjalistycznego nawozu wieloskładnikowego dla borówki wysokiej.

Żurawina od niepamiętnych czasów uznawana jest za roślinę leczniczą. Badania naukowe dowodzą, że to kopalnia zdrowia. Owoce żurawiny mają cierpki smak i całe bogactwo cennych substancji, które pomagają zapobiegać różnym schorzeniom, począwszy od przeziębień, przez choroby serca, układu moczowego, wrzody. Żurawina powinna znaleźć się w naszej codziennej diecie. Bardzo smaczna jest żurawina suszona jako przekąska, ale też dodatek do mięs, ciast, płatków śniadaniowych, lodów. Regularne picie soków z żurawiny podwyższa poziom "dobrego" cholesterolu, zmniejszając ryzyko chorób serca, a zawarte w niej antyoksydanty zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych.

Więcej na ten temat w artykule Żurawina dobra na wszystko.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. wera (Gość)

    Niektórzy wierza w zbawienne dzialanie tego owocu i licza na to ze skutecznie pozwoli w wyleczniu sie z problemów z pecherzem.Ale w moim przypadku sie nie sprawdziła i raczej wolałam isc z tym do lekarza.

  2. zenek (Gość)

    Wiara czyni cuda.Mi żurawina pomaga.

  3. Ali (Gość)

    Kedves Parlf3cprovence! Mint egyik kedvenc gtazsro bloggereme9t, ne9he1ny cikkje9t szeretne9m megosztani a facebook I. Karcagi Me9zeskale1cs csoportban! Amennyiben ez ellene9re van, ke9rem jelezze! Ha nem akkor kf6szf6njfck a te1mogate1se1t, amelyet a rendezve9ny megszerveze9se9hez nyfajt ezzel!

  4. Hayfa (Gość)

    Ne1lam jf3l ze1rf3df3 fcvegekben vannak a pocoln, e9s nincs megtisztedtva nagy mennyise9g. Dif3, mogyorf3 he9jastul ake1r e9vekig bedrja, megtisztedtva viszont csak ne9he1ny hf3napig. Ledare1lni csak annyit szoktam, ami rf6gtf6n el is fogy (mondjuk 1-2 napon belfcl). Olvastam olyat is, hogy pl. dare1lt me1k/dif3 hűtőben jobban ele1ll, de ezt sose prf3be1ltam. A boltiak (ff6ldimogyorf3, kesudif3, stb.) bontatlan zacskf3kban vannak egy dobozban, leje1rat ute1n sem rf6gtf6n avasak (be1r erre nem je1tszom sze1nde9kosan :) Időnke9nt e9rdemes e1tne9zni, mert a molyok is szeretik.

POLECAMY